hilma dekens Registercounsellor ABvC & coach

Balanstrutje

Definitie balanstrutje (het, -s) carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven, gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, de Nederlandse reisondernemer Elske Doets (1972) - genomineerd voor het woord van het jaar 2018.

Elske Doets heeft ‘balanstrutje’’ gelanceerd als prikkel om een discussie op gang te brengen. En is zeker niet negatief bedoeld. Wordt bij jou een gevoelige snaar geraakt? Dan kan het zijn dat jij je afgewezen voelt om jouw streven naar evenwicht tussen werk en privé. Reageer jij enthousiast? Dan zie jij het vast als positieve aandacht te stoppen met het afkeuren van vrouwen die kiezen voor hun ambities. Hierin ligt de boodschap van Elske.

Een ‘balanstrutje’ heeft moeite met kiezen. Ze willen alles in evenwicht houden en het beste uit zichzelf halen als werknemer, partner, moeder, (schoon)dochter, (schoon)zus, vriendin, sporter, luizenmoeder, bestuurslid….. en ja, ik moet bekennen, ik ben een balanstrutje.

Waar je ook voor kiest - voor een carrière of het evenwicht - het is belangrijk stil te staan bij wat jou beweegt. Doe jij dit vanuit je ‘werkelijke’ zelf - wie jij bent en wat jij wilt. Of vanuit je ‘ideale’ zelf - wie jij denkt te moeten zijn. Je ‘ideale’ zelf lijkt je perfecte zelf te zijn, maar staat soms mijlenver van je ‘werkelijke’ zelf.

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen; maak ik een keuze:

  1. omdat het voor mij belangrijk is?

  2. omdat het binnen mijn grenzen van vermogen ligt?

  3. omdat het aansluit bij mijn talenten en passie?

En kun je op alle vragen ‘ja’ zeggen. Dan maak je die keuze vanuit je ‘werkelijke’zelf en is het goed voor jou.

Is het antwoord op een aantal punten ‘nee’, onderzoek dan of je handelt vanuit je ‘ideale’ zelf. Omdat je denkt dat het zo hoort en de omgeving dit van jou verwacht. Je werkgever, familie en sociaal netwerk. Dit geeft stress en spanning en is niet goed voor jou. En voor lange termijn ook schadelijk voor de mensen om je heen. Want als jij te vaak en te lang over je grens gaat, heeft dat ook op hen een negatieve invloed. Natuurlijk is het goed om uitdaging te zoeken in je werk en iets voor een ander te doen. Het gaat hier om - en ik durf het bijna niet te schrijven - de balans.

0001.jpg

Geëmancipeerd?
Dit zegt een vrouw met gezin die kiest voor haar ambities. Haar man werkt 2 dagen per week en neemt de gezinstaken op zich: ‘… het heeft niets met emancipatie te maken. Het gaat allemaal om durven kiezen voor waar je blij van wordt in plaats van hoe het ‘hoort’. Wat andere mensen daar ook van vinden….. Ouders die blij zijn, dat is het grootste cadeau dat je je kinderen kunt geven.’

Traditioneel
Bij mij in het gezin gaat het er traditioneler aan toe. Ik werk 3 dagen en richt me op de zorgtaken. Mijn partner werkt fulltime. Wij zijn een ‘jager-verzamelaar- gezin’ waarin de biologische verschillen ondanks de evolutie nog sterk aanwezig zijn. Mijn gen om ‘te zorgen voor’ is dominant aanwezig. Evenals het gen ‘zorgen maken om’ - helaas. Bij mijn partner is dit gen minder aanwezig. En ik moet je eerlijk bekennen, dat geeft ook wel eens stress. Toch werkt dit het beste voor ons.

Kortom, als jij de dingen doet die voor jou belangrijk en haalbaar zijn, en je wordt er gelukkig van, dan is het altijd goed. Wat anderen daar ook van vinden.

SIRE | Voor wie doe jij het eigenlijk?

Hilma Dekens
Registercounsellor ABvC® & Coach

Terug naar overzicht met blogs, klik hier.

Bronnen: www.vandale.nl / www.elskedoets.nl / Flair 2018 nr. 38