Wijze raad van je oudere zelf
Soms kan je verstrikt raken in een kluwen wol aan gedachten als je piekert over een situatie of over jezelf. Het lijkt wel een piekerfabriek in je hoofd. Je komt niet tot oplossingen of keuzes en blijft hangen in het probleem of dilemma. We zijn gewend om in het hier en nu naar onze negatieve gedachtes of problemen te kijken. Je zit er midden in. Het is dan logisch dat je geen uitweg ziet. Door vanuit een ander perspectief naar jezelf en de moeilijke situatie te kijken krijg je verrassende inzichten en antwoorden. Dat zorgt ervoor dat negatieve gedachtes minder erg of onwaar blijken en je weer in beweging komt.
Wanneer jij als cliënt bij mij in de praktijk zou komen, praat ik met jou niet alleen óver je probleemsituatie. Ik haal je uit de stoel en laat je over jouw levenslijn lopen waar je gaat voelen en ervaren. Daarnaast ga je met een afstand – vanuit het verleden of vanuit de toekomst – je situatie, gedachten en gevoelens onderzoeken. Zie de levenslijn als jouw persoonlijke tijdlijn met ervaringen die je hebt meegemaakt en die jou hebben gevormd (verleden) en omstandigheden die mogelijk kunnen gebeuren (toekomst).
Zo kwam Marijke bij mij in de praktijk. Ze had een verantwoordelijk stressvolle baan, een rijk sociaal leven en een gezin met 3 jonge kinderen. Op alle terreinen wilde ze het goed doen en Marijke had zich volledig weggecijferd. Ze had burnout klachten en liep vast. Ze wist het even niet meer.
Ik liet Marijke lopen over haar levenslijn, de toekomst in. Op het moment dat ze 80 jaar was – vitaal en met een rugzak vol levenservaring en wijsheid – liet ik haar terugblikken naar de jongere Marijke die in het heden stond. De 80 jarige wijze Marijke was tevreden met haarzelf en het leven dat ze had geleid. Ze had beslissingen genomen die niet altijd makkelijk waren, maar het was goed zoals het was gegaan. Ze had vrede gesloten met wie ze is, én wie ze niet is. Marijke is haar eigen levensfilosoof geworden. Als oudere wijze zelf kwam Marijke tot het besef wat nu echt van waarde was in haar leven. Die stressvolle baan leek ineens niet meer zo belangrijk. Maar de tijd die ze met haar kinderen kon doorbrengen wel. Ook vriendschappen die niet gelijkwaardig waren leken nu energie slurpende stressveroorzakers waar ze van af wilde. En ook haar partner kon ze weer zien als haar geliefde, en niet als mede-eigenaar van BV Gezin.
Het zette haar weer in beweging om de dingen te doen die echt belangrijk voor haar zijn; haar kinderen, haar partner en bovenal zichzelf. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je ook niet voor een ander zorgen.
Ik vroeg Marijke; hoe wil je dat je herinnerd wordt als je niet meer leeft?
als die stressvolle moeder met verantwoordelijke baan die regelmatig
overwerkt,
die het huis altijd op orde had,
steeds druk was met de dingen die ‘moeten’,
altijd uitgeblust en chagrijnig was,
en een vriendenkring had die kilometers uitreikt?
Of wil je herinnerd worden als de vrouw:
die in haar werk een stapje terug deed,
waarvan het huis wel eens rommelig was,
die niet altijd verse groente op tafel zette,
maar wel tijd had voor de kinderen om te gaan zwemmen, naar ze
luisterde en grapjes maakte, die er voor ze was door er te zijn met
aandacht,
die regelmatig zat te borrelen met haar partner en goede gesprekken had,
en werd gewaardeerd door een aantal vrienden die er echt toe deden met
een gezonde balans tussen geven en ontvangen.
Het antwoord werd snel duidelijk.
Marijke leefde haar leven vooral vanuit haar ‘ideale’ zelf – wie ze denkt te moeten zijn. Ze was te ver afgedwaald van haar eigen behoeftes en wat belangrijk voor haar is – haar werkelijke zelf.
(De naam Marijke is gefingeerd)
Maar ben jij een ambitieus en harde werker, omdat jij die uitdagende prikkel nodig hebt en 5 volle dagen aan de bak heerlijk vindt. Is het belangrijk voor jou, ligt het binnen jouw grenzen van vermogen en sluit het aan bij jouw talenten en passie? Dan is dit wie JIJ bent en wat JIJ wilt. En dat is helemaal oké. Het gaat om een gezond evenwicht tussen je werkelijke en ‘ideale’ zelf. Lees ook mijn blog ‘Balanstrutje’
We hebben moeite ons te verplaatsen in oudere mensen, omdat we deze ervaring nog niet hebben. In tegenstelling tot het kind-zijn. Dit gaat ons makkelijker af omdat we ook zelf kind zijn geweest. Oudere mensen hebben inzichten verworven waarvan wij als jongere mensen veel van kunnen leren. Door vanuit het perspectief van je oudere zelf terug te blikken op je leven en de situaties die nu spelen geeft ruimte en motivatie om het anders te doen. Benut de tijd die jou nog rest en grijp deze kans.
Hilma Dekens
Registercounsellor ABvC® & Coach
Terug naar overzicht met blogs, klik hier.